Azt már biztos régóta tudod, hogy szükséged lesz egy saját honlapra. 

Aztán általában jönnek a parák, és az egész honlap ügy elkezd húzódni, hiszen sokmindent kell hozzá tudni, félelmetes, nagy munkának tűnik (ez részben igaz, részben nem).

„Jó lenne, de még nem tartok ott, nem kell az még nekem”

Lehet, hogy azt gondolod, még nem aktuális. Hiszen még nincs céged, nincs vállalkozásod, lehet, hogy azt sem tudod, mivel foglalkozol majd. Vagy megy a biznisz anélkül is.

Minek az neked akkor mégis? Mert előbb-utóbb úgyis kell egy saját kézben tartott felület, amin előre tudsz dolgozni, gyakorolni, és hozzászokni a befektetés érzéséhez, plusz egy kézzelfogható valami a nagy vállalkozásindítási masszádban.

„Megoldottam ingyenes felületeken.”

Ha ez a szitu, akkor valószínűleg most jöttél rá: nem volt ez annyira jól működő mégsem – hiszen itt nézelődsz 🙂

A sok kézi adminisztráció, ide-oda adatpakolgatás a szoftverek között, megelőzhető mellékfolyamatok, 3-4 felületet kezelni egyszerre. Ráadásul olyanokat, amik az elején jónak tűntek, de bármi újat tanulsz és alkalmaznád, itt-ott kötöttségekbe ütközöl. Vagy épp nem lenne kötöttséged, ha nem ingyenes csomagot használnál, de akkor inkább azt már fizesd a saját felületedbe. A lényeg, hogy felesleges dolgok viszik az idődet attól a munkától, amivel pénzt kereshetnél.

Szóval ha már tudod, hogy neked ez kell, akkor jöjjenek a technikai lépések.

Hogyan lesz honlapom?

Domain, tárhely foglalás

A tárhelyet úgy képzeld el, mint a lakásodat/házadat, a domain pedig a lakcímed, ami alapján megtalálnak.

A tárhelyen tárolod a honlapodhoz tartozó fájlokat, (ez belülről megnézve olyan, mint egy sima Total commander vagy Windows intéző).

A domain pedig az, amit az emberek beírnak a böngészőbe, és ez alapján megtalálnak. Itt azt fogják látni, amit te kijelölsz címlapnak/kirakatnak.

Ezért is kell értened ehhez alapszinten, hiszen ez a te kis birodalmad, amit neked kell irányítani. Ha nem is te csinálod a későbbiekben, akkor is.

Fontos, hogy mindig minden a tiéd legyen! Ha más készíti a honlapodat, a domaint és tárhelyet akkor is te foglald le (saját emailcímeddel), és a te kezedben legyen a fő hozzáférés (felhasználónév/jelszó). 

Ha nem nálad van, akkor az olyan, mintha a lakáskulcsodat odaadnád valakinek, és mindig el kéne kérned, amikor be akarsz lépni a házba. Aztán vagy összejön, vagy nem.

Gyakran előfordul, hogy valaki megcsináltatja a honlapját egy kivitelezővel, majd 2 múlva rájön, hogy „ja…nem tudok belépni”. Ekkor kezdődik az üldözés/nyomozás, megkeresni a fejlesztőt (mi is volt a neve?), ő elkezdi kutatni az anyagokat/emaileket (ki is volt ez az ügyfél?), majd nagy nehezen meglesz, az idő meg eltelt.

Mi csak úgy dolgozunk valakivel, hogy ő vásárolja meg a tárhelyet, domaint, majd elküldi a hozzáférést (pótkulcsot) 🙂

Ha végeztünk a munkával, és már nincs szükségünk a pótkulcsra, visszaadjuk. A tulajdonos pedig lezárásképp bármikor megszüntetheti a felhasználónkat / módosítja a jelszót (ez olyan, mint a zárcsere, csak ingyen van).

A domain+tárhely összes költsége általában 20-25.000 Ft. Ezután van egy éved, hogy eldöntsd, megérte-e, és kifizeted-e a következő évet 🙂

Együtt legyenek! Ha nem értesz hozzá, és nincs kifejezett okod az ellenkezőjére, akkor egy helyen (egy szolgáltatónál) foglald őket, különben neked kell közvetíteni 2 szolgáltató közt egy olyan témában, amiről fogalmad nincs. Gondolom érzed az egymásra mutogatás, hiányzó infó és egyéb okozta hibalehetőségeket. 🙂

Mi évek óta ugyanannál a szolgáltatónál vagyunk (tarhely.eu), és őket ajánljuk minden ügyfelünknek és érdeklődőnek.

Miért jók? Extragyors 0-24 ügyfélszolgálat, simán válaszolnak vasárnap este pár órán belül, értelmes választ, néha egy kis plusz infót is, ami nem kifejezetten az ő dolguk, de jó tanács.

Ez lehet, hogy elsőre nem hangzik olyan fontosnak, kivéve, ha hétvégén lenne időd hozzányúlni, és valami nem működik, és meg kell kérdezned. Vagy ha a működő honlapod leáll péntek este…mondjuk épp egy kampány közepén 😀 Vagy pont akkor, akkor amikor nem értesz hozzá, elakadsz valamin, és nincs kitől kérdezni, nem tudsz semmit csinálni, na az a gáz 🙂

Biztos vannak még jó alternatívák, de azokról nincs több éves tapasztalatom, ez viszont tuti működött eddig. És annyival nem tud olcsóbb lenni, hogy megérje a rizikót, vagy kutatást 3 napig évi 5000 Ft különbségért.

Ezzel a kuponkóddal 5% kedvezmény kapsz a rendelésedből, ha nem felejted el bírni 🙂
KUPON9B45C6CEF

Mi legyen a domainneved?

Az eleje:
Ha nincs nagyon konkrét ötleted, meglévő márkád, vagy bármi más okból egyértelmű választásod, ami szabad is (itt tudod ellenőrizni), akkor első körben foglald le a saját neved. Az biztos. Ha foglalt, akkor kötőjellel, már csak azért, hogy ne más foglalja le 🙂 Később bármikor foglalhatsz mást is. Ezen ne múljon most. Úgyis egyre személyesebbé válik az egész marketing, ha akarod, ha nem, bele kell vinned (vagyis láttatnod kell) magadat, tehát szem elé kerül a neved.

A vége:
.hu legyen. (kivéve ha külföldi piacokra mész, és 0%-ban érdekel bármi magyar forgalom)
Ha foglalsz .com-ot, akkor is foglald hozzá a .hu párját, több okból is:

  • a magyar fejben (és kézben benne) van a .hu végződés.
  • valaki más véletlenül lefoglalja
  • felépíted az üzletet, majd valaki gondol egyet, hogy „jól jöhet ez még” és lefoglalja…

Mennyibe kerül a domain?

2500+Áfa 2 évre, ez nagyjából mindenhol ez a nagyságrend, ma épp ennyibe kerül a tarhely.eu-nál. (‘20.03.02.)

Tárhely kiválasztása – mekkora legyen?

Az alapok mekkorák?
Számolj úgy, hogy minimum 500MB lesz az oldalad. Az elején nem, de közben felteszel X sablont, (az lehet, hogy betesz neked pár minta oldalt, elrendezést, amit nem is használsz, de a helyet fogja.)

Felteszel pár bővítményt, kipróbálsz még párat, aztán csinálsz néhány oldalt, felteszel sok-sok képet, írsz bejegyzésvázlatokat, és rögtön felmegy. Minél kevésbé értesz hozzá, annál inkább számolj vele, hogy sok bővítményed lesz, amiről a későbbiekben majd szép lassan leszoksz 🙂

Tehát itt van minimum 500MB. Ha valami bonyolult funkciók vannak az oldalon, vagy sok nagy, jó minőségű képed van, akkor jóval több.

Az alapoknál biztosan nagyobb lesz

4 ok miatt szoktak “megnőni” az oldalak:

  • Ha nem értesz hozzá, de mindent te csinálnsz az elején, akkor valószínűleg bénázni fogsz néha. Lesznek olyan dolgok, amit tízféleképp kell megpróbálnod, és emiatt nagyobb helyet foglal, de legalább működik a végén. 🙂 Minél kevésbé értesz hozzá, annál nagyobbal számolj, legyen 1GB. Ez extrém nagynak tűnik, de nem nehéz összehozni. Túl nagy képeket / videókat használsz, mert nem tudod, hogy kell spórolni a tárhellyel.
  • Ha van egy kis technikai beállítottságod, akkor minden funkciót ki akarsz majd próbálni, tesztelni. (Pl hogyan lehet több honlapot tárolni egy tárhelyen, hogy csinálsz aldomaint, egyebeket. Vagy csak simán egy bővítményrengeteged lesz, mert okosítasz). Szóval gyorsan és könnyen telerakod 🙂
  • Olyan óvatos és alapos vagy, hogy mindenről van biztonsági mentésed, mindenre van teszt aloldalad is, hogy az újdonságokat ott próbáld ki először. Minden funkcióra több plugint is kipróbálsz, vagy használsz biztonsági tartalékokat.
  • Ha valami olyan tevékenységed van, ami miatt egy jó nagy portfólió kell, és számít a kinézet. Ehhez nagy és jó minőségű képeket töltesz fel folyamatosan, egy idő után többszáz file simán összegyűlik majd a médiatáradban. (Pl tetováló, grafikus, fodrász vagy cukrász vagy)

A fentiek közül általában legalább az egyik igaz lesz 🙂 Így tehát már simán tarthatunk 1GB-nál.

Amiért még ennyi sem elég

Közben néha (frissítések előtt mindenképp!!!) csinálnod kell biztonsági másolatot. Ezzel rögtön duplázódik a helyfoglalás, mert a tárhelyen létrejövő biztonsági másolatod megdöbbentő módon ugyanakkora, mint az oldalad 😀 Akkor is, ha később kitörlöd, egyszer minimum odakerül(ne), ha pedig nem fér el, leakadhat tőle az oldalad.

Eleve mindezekkel együtt is legdurvább esetben 80% alá próbáld vinni a kihasználtságot, mert bármi történhet közben. Épp frissítettél valamit, írtál egy új bejegyzést, ha még beesik pár új látogató. Ha 99%-on vagy eleve, akkor ettől a “kis” kilengéstől simán összeomlás lehet. A tárhely felülete jelzi neked, nem neked kell nyomozni meg matekozni. Szóval itt már bőven felcsúsztunk 2,5 GB köré.

Akkor milyen csomagot érdemes választanom?

Tárhely.eu-nál ezért a business, vagy a business plusz csomagot ajánlom (annyira kevés különbség van árban, hogy megéri a 3-4x annyi helyet, lehetőséget és biztonságot.)

Kinek a business (3GB)?

Ha csak elkezdenéd vele, nem lesz különösebb forgalom még, csak felépítenéd a rendszert a háttérben. Később fel tudsz váltani nagyobb csomagra, és ha nem zavar a külön ügyintézés, figyeled néha a tárhelyedet, takarítasz rendszeresen, akkor neked elég ez. Időben jusson majd eszedbe a felfele váltás, mert lehet egy kis átfutási ideje, ami hiába extragyors X óra, ez egy élő, látogatott oldalon fájdalmas tud lenni.

Kinek a business plus (7,2+2,5GB)?

Ha tudod, hogy nagy mennyiségű adatod lesz, és aktívan használod az oldalt. Ha a kockázatát nem szeretnéd vállalni, hogy hirtelen betelik, főleg, ha hajlamos vagy ilyeneket elfelejteni, nem figyelni, nem észrevenni. 🙂
Nem akarsz mostanában ezzel foglalkozni, sem a csomagváltással.

Kinek a Start?

Ha kifejezetten szeretnél végigmenni és kipróbálni a felfelé váltogatás folyamatát, mert ezzel vagy valami hasonlóval szeretnél foglalkozni, és nem baj, ha közben betelik, mert akkor felváltasz, nem sürgős, nem éles az oldal.

Plusz ha képben vagy annyira, hogy hogyan tartsd a működő, létező oldaladat tisztán és minimális méretben.

Figyelem! A startban csak egyetlen domaint (vagyis honlapot) tudsz kezelni, sok a korlát – tudom, hogy jól hangzik a start, de… 🙂

Általában:
Ha nem muszáj, ne ezen spórolj, mert csak agybajt kapsz.

Ha kicsit nagyobb tárhelyed van, mint amire szerinted szükséged van, akkor ott nyugodtan “játszol”, akkor lehet 1-2 tanfolyamot vagy kivitelezői 100ezrek röpködését megúszod, mert megcsinálod magad.

Nem kell attól félni, hogy ki ne rakjál valami “túl jót”, vagy csinálj egy “túl jó” kampányt, aztán összeomlik az oldal.

Hol és hogyan?

Itt tudsz regisztrálni domaint és tárhelyet is.: KATT IDE

Ezzel a kuponkóddal 5% kedvezmény kapsz a rendelésedből, ha nem felejted el bírni 🙂
KUPON9B45C6CEF

Célszerű mindent a saját magán nevedre vásárolni, mert te TE maradsz, viszont cégek azok szűnnek meg, és alakulnak át…

Mi történik ezután?

Megrendeled, és bármelyik fizetési módot választod, kapsz majd egy visszaigazoló levelet, ahol ott lesznek a teendőid részletesen. Kifizeted, ahogy kifizeted, a fizetési módot utólag is módosíthatod.

Ezek után (vagy közben, amíg vársz) van még egy teendő: ha .hu domaint vettél, akkor még egy nyilatkozatot ki kell töltened.

Ezt semmiképp ne felejtsd el, mert addig csak technikailag a tiéd a domain, de jogilag nem! És végképp ne kürtöld szét a domain nevedet, amíg ténylegesen nem a tiéd. Ebből rémálomszerű sztorik tudnak születni, ne akard 😀

Ezzel egy darabig elleszel, a folytatást hamarosan írom: Hogyan is lesz domainből-tárhelyből weboldal?