ELŐZETES és fontos infók!

Update: ezt 2020-ban írtam a 2019-es bavallásról, de 2022-ben is ugyanígy megy az ügy a 2021-es bevallással. Szóval a bevallás neve idén 2021KATA, ezt keresd, plusz a dátumok értelemszerűen csúsznak 1 évet.

Figyelem! Az alábbi leírás csak az én esetemre vonatkozik, tehát csak akkor jó neked is, ha ugyanolyan kategóriákba tartozol, mint én. Ha nem teljesen ugyanez a helyzeted, akkor nagy vonalakban lesz igaz.

Ami vagyok:

 • Semmiextrás, ÁFA-mentes, könyvelőmentes, főállású KATA-s (én intézem a dolgokat, néha pedig konzultálok könyvelővel).
 • Nincs 36 órát meghaladó munkaviszonyom.
 • Se GYED, se CSED, se nyugdíj stb.
 • Se táppénz, se szünetelés.
 • 50e/hó kategóriába esek.
 • Nem volt külföldre kiállított számlám, és külföldről vásárolt semmim (pl.: Facebook vagy Google Adwords hirdetés), ami bekavarna az ÁFA-ba. (Igen, ÁFA, akkor is, ha mentes vagy. Ha ilyen ügyed van, jobb ha gyorsan kerítesz egy könyvelőt, legalább egy konzultációra…:).
 • Nincs kifizetetlen számlám.
 • Csak 1 helyen számlázok, nincs kézi számlatömb és egyebek pluszban.

Egy extra azért mégis van: van 1M feletti lejelentenivaló ügyfelem. Ebből is lett 1-2 plusz köröm a csillagokegyüttállása miatt. 😀

Ami NEM vagyok

 • Könyvelő
 • Adótanácsadó
 • Bármi egyéb szakma képviselője, aki hivatalosan ért a könyveléshez / adózáshoz / bevalláshoz 🙂 Szóval fenntartásokkal kezeld, amiket írok. (De bőven nem ez az első bevallásom, szóval valami csak ragadt rám.)

Amit használok

 • Számlázz.hu
 • Autokata
 • ONYA

Ha nem is ezeket használod, az elvek azért ugyanazok.

Honnan jön az adat?

Számlázz.hu az alapja + Autokata, „aki” külön feldolgozza nekem.
Amit nekem csinálni kellett ezzel a bevallással ilyen feltételek mellett:

LÉPÉSEK:

1. Bemész a kimenő számláid közé.

Belépés után a Számla > Kimenő számláim menüpont, de itt a közvetlen link, ha be vagy jelentkezve: https://www.szamlazz.hu/szamla/?action=szamlakereso

Minden számládat befizetettnek jelölted, ami beérkezett 2019-ben, igaz? Ha nem, és szeretnéd látni az eredményeket, akkor jó szórakozást, lehet, hogy pár órát elleszel. 🙂

2. Részletes keresés, hogy lásd a helyzetet

Leszűröd 2019.01.01-2019.12.31-ig, vagy egy kicsit tágabbra, attól függ, mikor milyen számlákat állítottál ki. Miért is kell tágabbra?

A KATA bevallásnál bevallandó összegnél a beérkezett pénz a lényeg, nem a számlakiállítás. Ha kiállítasz egy számlát 2018. decemberben, de csak 2019. januárban fizetik be, azt KATA bevallásilag most kell bevallanod, a 2019-es bevallásban. Én épp egy ilyen összeg miatt folytam bele egy kis nyomozásba tavaly és idén is. 🙂

De épp ezért, ha kiállítasz 2019-ben és azt 2020-ban fizetik, az meg a 2019-es bevallásba nem tartozik bele. Így lehet, hogy számlázz.hu-ban, vagy bárhol nem egyeznek majd összegek, aminek szerinted egyezni kéne.

3. Ellenőrizd / ellenőriztesd magad

Ha stimmel a számlakivonatos / bevételi adataid, egyebek a végeredménnyel, és minden mindennel, és nincs is kintlevőséged, akkor talán jó lesz a szám. Attól függően, hogy ki milyen bátor, és mennyire dokumentálta szét magát évközben, még mindig javaslok egy könyvelőt a bizonytalanoknak.

4. Autokatából ki kell szedni az adatot.

Autokata belépés jól eldugva a számlázz.hu felületén, itt találod: Egyéb > Autokata menüpont, de itt a közvetlen link: https://riport.co.hu/kata/dashboard

Itt a piros nyíllal jelzett területen részen lesz egy olyan feladatod, hogy „2019 Bevallás” vagy valami ilyesmi,nem tudom pontosan, én addig nyomkodtam,hogy sikeresen eltüntettem. 🙂

A lila nyílnál lévő felkiáltójel jelzi, ha van valami olyan számlád, ami átcsúszik egyik évről a másikra. VIGYÁZZ a megfogalmazással! Akármelyik adóévben vagy, mindig azt írja, hogy „idén”, és nem azt, hogy adott évben, vagy 2018-ban. Pl.: az „idén fizették ki a számlát” a 2019-es adóévben azt jelenti, hogy 2019-ben fizették ki… emiatt volt egy pár köröm, mire rájöttem. Lehet, hogy azóta javították.autokata kezdőlap
Ha rámész, végignyomkodod, válaszolsz a kérdésekre, akkor – egyrészt ha bármi olyanod van, elküld könyvelőhöz- ha minden sima ügy, a végén kapsz egy XML-t, amit letölthetsz. Vigyázz! Ha letöltöd, majd megnyomod a gombot, aminek nem emlékszem a feliratára, akkor eltűnik a feladat, mint nálam. Ha ezt nem szeretnéd még, csak töltsd le és lépj ki.

Ez az export file kompatibilis az ÁNYK-val is és az ONYA-val is, mindkettőbe importálni lehet (ONYA-ba bement, ÁNYK csak elvileg, ÁNYK leírásra nem vetemedek… és most már kipróbálásra sem, ha nem muszáj).

5. ONYA belépés + hogy jutsz a bevalláshoz?

Itt találod: https://onya.nav.gov.hu/#!/login 

Katt a Belépés gombra (én ügyfélkapun keresztül csinálom, de még van 2 opció, amit sose próbáltam).

A főképernyőn lehet, hogy Te is több példányban szerepelsz, én rögtön 3-ban…

ONYA kezdőlap

Úgy tűnt, hogy alapértelmezetten magánszemélyként kezel, szóval válaszd ki az egyéni vállalkozót / céget (amelyiknek a bevallását intézed épp). Biztonság kedvéért nézd meg a jobb felső sarkot, hogy jó helyen vagy-e. (Képviselt adózó).

Új nyomtatvány menübe lépj be

 • Azon belül: Bevallások
  • Azon belül: 19KATA (idén ez, jövőre pedig a 20KATA – ezt 2020.02.10-én írom)

Elvileg most itt vagy egy félkész KATA bevallásban:

2 opciód van:

A: kézzel kitöltesz mindent, ha nincs más opciód. Az adataid nagy részét tudja, beszippantotta innen-onnan, gondolom az ügyfélkapuból és egyéb hivatalos adatbázisból, a lényeg, hogy nagyjából tudja ki vagy, de nézd át, mert nekem sem volt minden adatom pontos. Pl emelet, ajtó hiányzott.

B: importálod az autokata XML-t.

6. Autokata XML import ONYA-ba.

Nehogyaszthidd hogy importnak hívják. Adatbetöltés… lásd a képen.

Itt feltöltöd/behúzod simán az XML-t, kicsit vársz, és betölti az adataidat.

Ezek után már kicsit máshogy nézett ki a felület, látszik, hogy több kitöltött adatom lett:

Ezt is ugyanúgy nézd át, mert lehetnek benne apróbb hiányok.

Ahol nekem tuti volt változás:

Van egy 1M feletti ügyfelem, akit le kell jelentenem pluszban, neki megváltozott az adószáma, mert tavaly ÁFA-s volt, idén már nem. Számlázz.hu-ban új adószámmal szerepel. Autokatából exportáltam a bevallás xml-t. Amikor onya-ba importáltam, már felismerte az ügyfelet és a régi (2019-es) adószámot rendelte hozzá (át lehet írni). Nem tudtam, melyikkel kell ilyenkor beadni a bevallást: amivel számláztam neki, vagy ami idén él? Ezt közben megtudtam, az új, aktuális 2020-as adószámmal kell a bevallásba tenni – thx Szilágyi Anita! 🙂

7. Mentés, véglegesítés, ellenőrzés, melyik gomb mi?

A MENTÉS gomb csak magadnak szól, ha elmented, utána elő tudod szedni később és folytatni.

Az ELLENŐRZÉS gombot végignyomogattam az összes lépésben, nem talált hibát, de nem tudom, mit tekint hibának. Mint ahogy a helyesírás-ellenőrző sem ismeri fel a nem jó helyen használt jó szavakat, így itt is lehet, hogy átmegy rajta valami hülyeség.

A VÉGLEGESÍTÉS gomb az félelmetesebb. 🙂 Megnyomása előtt mindenképp javaslom: a csodálatos Adatkimentés gomb felett van olyan, hogy „Nyomtatás„, az generál egy pdf-et. Nem, ezt sem exportnak hívják, de ha lenne is olyan menüpont (Adatkimentés), abból nem csinálsz pdf-et, csak XML-t.

PDF-et érdemes generálni, mert arra ránézel, és szemmel kiszúrod a nyilvánvaló hibákat, mint pl. hogy nekem keveredett a két címem (lakcím városa, de székhely utca-házszáma…).

A PDF kb. így néz ki:

Ha jó a PDF-ed, és a számok is jónak tűnnek, akkor vissza a bevallásodhoz, és megnyomhatod a VÉGLEGESÍTÉS gombot.

Persze még ez sem annyira végleges, ezután ezután még meg kell nyomnod egy Beadás gombot is:

 

Majd még ezt is véglegesíteni kell, azt hiszem, de nem emlékszem. Pedig 2 perce se volt, de minden beküldés gomb olyan para, hogy elfelejtettem képernyőképet csinálni. 🙂

Na, elvileg beadva, a képen látszik, hogy nekiálltam párszor, de a végleges állapota „Beadva”. Várok bármiféle visszajelzést, ha lesz valami, ideírom.

 

UPDATE másnap  (2020.02.11.16:52)

Mivel semmi visszajelzést, vagy emailes értesítőt nem kaptam, gondoltam, megnézem itt:

Ügyfélkapu > eBev > Szolgáltatások > Bevallás > Beadott bevallások állapota

TizenX perc „Kéremvárjon” és anyázás, 23 db „ez tis megkellett volna nyomni, hát nemtudtad?” popup után…

Plusz közben filozofálás azon, hogy vajon mit jelent a „Kijelöltek letöltése”, vagy az „Állomány lekérése”, mikor már lekérdezést indítottam, megigényeltem, és minden olyan szón végigmentem, amitől valami „Gizi néni ül a hivatalban a láncos szemüvegében” érzetem van, meg a hidegrázás.

A végén csak kijött az eredmény:
Bevallás állapota: „elintézett”

 

Ügyfélkapu értesítési tárhelyre benéztem, és megérkezett az elfogadó nyugta, ha ez neked is megvan, és később nem érkezik hibaüzenet, akkor elvileg ez a vége.

Töltsd le, pakold el jó helyre és tedd a tartóstárba 🙂

Így néz ki:

Megjegyzés: vigyázz, mit írsz az ONYA-ban a megjegyzéshez, mert mint kiderült, ezt nem magadnak írod, hanem be is megy a bevallással együtt „hivatalos” adatként 🙂 Még szerencse, hogy a screenshotok miatt figyeltem, különben tuti valami kevésbé vállalható neve lenne 😀 (Aki ismer, az most elképzelte és röhög.)