Ez a bejegyzés 2021-ben írtam. Idén (2023-ban) a bevallás száma: 2308, de a folyamat ugyanaz. 5-10 p, ha semmi nem omlik össze közben 😀

Van, akinek ez tök újdonság, nekem is az volt, egy KATA checklistben találtam először. Fontos: NEM vagyok könyvelő!

Mi ez a NY meg ’08 bevallás?

Van a ’08 nevű bevallás (2022-ben 2208, 2021-ben 2108, 2019-ben 1908), becenevén „Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról”.

Ezen tudod bejelenteni a létező vagy nemlétező alkalmazottjaidat. Ez egy havi cucc, minden hónapban le kell adni, van, aki azt mondja, hogy nullásan is, csak hogy jelentsd, NINCS munkatársad.

Az NY az pedig egy nyilatkozat, amit adott év feb 12-ig lehet beadni, a funkciója kb: „idén nemvolt, nincs, nem lesz alkalmazottam, hagyjatok békén a bevallásokkal”.

Be kell adni, ha sima katás vagy?

Valaki azt mondja, igen, valaki azt, hogy nem – kérdezz meg x könyvelőt és nézd, ahogy összebalhéznak. 🙂

Ezt nem ellenőrzik elvileg a NAV-nál, meg nem hiányzik senkinek, kivéve neked… amikor bármi ügyben jövedelemigazolást kell kérned. (hitel, pályázat, akármi ilyen lehet)

Mert ekkor szokták hiányolni és szívás lehet miatta, csúszás, hiánypótlás, egyebek, ami nekem biztos nem hiányzik, gondolom neked sem.

Szóval ilyen „biztonság kedvéért beadom” kategóriában van, legalábbis nálam. Úgy rémlik, mintha talán még a nullás igazolást is érintené valahogy, de ez nem biztos.

Hogy lehet beadni?

Két különböző online módja van, ÁNYK és ONYA. (Papírhoz nem nyúlunk, ha nem muszáj, szóval azt hagyjuk is – már ha egyáltalán van ilyen opció még…).

ÁNYK

Az ÁNYK-hoz csak akkor nyúlok, amikor muszáj, mert egy kőkorszaki, minden logika nélküli instant idegbaj.

De ha te jobban bírod az ilyesmit, vagy valamiért úgy kell, akkor itt a NAV oldalán az NY nyilatkozat.

Ez pedig a 2108-as nyomtatvány, ha valamiért havonta akarod leadni, vagy csak simán lekésted a feb. 12. határidőt.

Meg mindenféle kitöltési útmutató, amit szorrinátszorri, elolvasni se bírok, nemhogy értelmezni és írni róla, ha van B opció. És itt van, az ONYA.

ONYA

Alias Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás.

KATA bevallást is lehet itt intézni, meg egyebeket. Nem mindent, de szerencsére ezt pont igen.

1. lépj be, Itt tudsz bejelentkezni Ügyélkapuval, e-személyivel meg egyéb módokon.

2. válaszd ki az egyéni vállalkozó énedet 🙂

3. új nyomtatvány

4. Keresd a „Bevallások” kategóriát

5. Keress rá a nyilatkozat nevére:
Nyilatkozat a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról

Az egyetlen találatot válaszd ki és nyisd meg.

(Ha lekésted a február 12. határidőt, akkor a 2308-at kell kiválasztanod, és azt már nem tudom, hogy kell, csak annyit, hogy onnantól kezdve havi mulatság).

6. Ezt a 7 adatot kell megadni / kiválasztani. Legalábbis nekem, de már lehet, hogy 1-2 adatom benne van a rendszerben. Másnak lehet, hogy ki kellett tölteni még 1-2 dolgot, szóval nyomj rá közben néha az Ellenőrzés gombra, és akkor mondja, ha valami baja van. A dátumra vigyázz, 2023-ban 2308  a bevallás, és 23.01.01-23.12.31 a dátumok.

7. Mentés gomb – a lenti „főgombbal” (ezzel még nem történik semmi, csak el lesz mentve a fiókodba, így elő is tudod készíteni, ha valamit még ellenőriznél, módosítanál, később előszedheted és beadhatod)

8. Véglegesítés gomb – ezzel kezded el a beadását

9. Fontos! Mivel az előző pont a neve ellenére nem a vége,  ezért még nyomd meg a Beadás gombot is.

Ekkor felugrik a sikeres beküldés ablak, majd menj vissza a dokumentumokhoz, és látod az állapotát. Az enyém most épp ÜGYFÉLKAPURA FELTÖLTVE

 

ui: azóta megkaptam rá a féláment az ügyfélkaputól pdf-ben:

uui: már évek óta így csinálom, és eddig még mindig elfogadták 🙂